Is de Box3 wijziging voor de banken bedoeld? En waarom is de vastgoedbelegger de dupe?

Geplaatst door

De verrassing

Ik denk dat we allemaal in de vastgoedwereld verrast werden door de aangekondigde wijziging die in 2022 in Box3 wordt doorgevoerd. Langzaam worden de contouren duidelijk van de gevolgen van dit voorstel. Uiteindelijk komt het erop neer dat het iets gunstiger lijkt om te blijven sparen als de rente negatief wordt en ongunstiger om in vastgoed te beleggen.

Dit artikel in Vastgoedjournaal schept duidelijkheid over de gevolgen.

De mogelijke werkelijke reden?

Het lijkt dus dat de vastgoedbelegger wordt aangepakt, maar ik vermoed dat dit niet de ware reden is van deze maatregel. Ik denk dat banken een ander probleem voorzien en dat probleem is een bedreiging voor hun voortbestaan. Dat is het probleem dat ontstaat wanneer mensen hun spaargeld gaan opnemen als ze een negatieve rente voor hun kiezen krijgen. En als dit massaal gebeurt, hebben banken te weinig buffers om dit op te vangen, ondanks alle stresstesten en maatregelen vanuit Basel.

belasting-vakantiewoning

Wat gaan deze spaarders dan doen?

Al deze spaarders gaan nadenken wat ze dan met dan geld moeten doen. Moeten ze in aandelen stappen? Lijkt niet aantrekkelijk met de beurzen op hun toppen. Obligaties dan? Dan hebben ze hetzelfde renteprobleem en zit hun geld ook voor jaren vast. Goud? Zilver? Die koersen staan ook op toppen. Welke exotische beleggingen kunnen ze dan nog meer kiezen? Vakantiewoningen in Costa Rica? Windparken? Bitcoins?

Hollandse woningen

Hollandse woningen lonken

Nee, het meest aantrekkelijke alternatief is vastgoed. Dan zit het veilig in stenen, het liefst in Hollandse woningen. Het levert direct rendement op en gezien de woningmarkt kan er ook nog een leuke waardestijging in zitten de komende jaren. En mocht een crisis snoeihard toeslaan, dan is een woning nog steeds aantrekkelijk want de verhuur zal altijd wel doorlopen. Een poosje wat lagere waarde is dan helemaal niet erg.

Complottheorie?

Zal het zo zijn dat de bankenlobby dit ziet aankomen? Is er al veel spaargeld opgenomen in augustus? Weet iemand dit? Want als spaargeld in vastgoed wordt gestoken, is dit voor de komende jaren weggezet en zal dit niet snel weer terug komen als spaargeld. Hebben we daarom een aankondiging van een Box3-wijziging die pas over drie jaar moet ingaan? Willen ze dat wij denken dat spaargeld voordeliger blijft dan in vastgoed beleggen? Is dat bankenprobleem de reden dat de ECB Quantitative Easing 2 is gestart? Want dat de inflatie daardoor niet wordt aangejaagd weten we na al die jaren van QE1 al wel.

Of zie ik spoken? Is dit een complottheorie?

Waarom? Waarom?? Wie het weet, mag het roepen….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s