Er staat een klein zinnetje in het nieuwe regeerakkoord en meteen wordt er moord en brand geschreeuwd. Het zinnetje is: “Directe beleggingen in vastgoed door beleggingsinstellingen zijn niet meer toegestaan in verband met het afschaffen van de dividendbelasting”. Niemand weet nog wat dit precies gaat inhouden, want het moet nog verder uitgewerkt worden.
Maar een aantal mensen vindt het nodig om meteen conclusies te trekken en termen als “catastrofaal” en “maatschappelijk drama” er tegen aan te gooien. Als je dergelijke termen gebruikt zonder goede onderbouwing, dan worden dit soort columns een beetje lachwekkend. In PropertyNL van oktober 2017 schrijft Jeppe de Boer het volgende: “De echte implicatie is dat langetermijnbeleggers, zoals Wereldhave, NSI, Vesteda en Amvest geraakt worden en uiteindelijk zullen verdwijnen.” Echt, het staat er echt… “verdwijnen“! En vervolgens: “Dit zou een maatschappelijk drama betekenen”. Dergelijke termen roepen bij mij altijd het gevoel op dat iemand ongefundeerd een emotionele mening eruit gooit.
En dan de link naar een artikel in Vastgoedjournaal:
Een artikel van Jan-Willem Dijkhuis, nota bene een pensioenadviseur. Alleen de gebruikte term “catastrofaal” al. Waarom dan? Want het argument van deze schrijver is dat ze beleggingsinstellingen dan weer ongebreideld gaan ontwikkelen. Wat ze nu ook al doen in aparte B.V.’s en volgens mij heel gecontroleerd. En ze zullen de LTV’s laten oplopen. Alsof pensioenfondsen, banken enof aandeelhouders dit niet in de gaten zullen hebben.
Lees dan het eigen redactionele commentaar van Vastgoedjournaal, dat is een stuk evenwichtiger:
Stel dat dit zinnetje gaat inhouden dat FBI’s voortaan Vennootschapsbelasting gaan betalen, dan is het resultaat dat hun rendement ongeveer 20% zal zakken. Dus in plaats van bijvoorbeeld 5% wordt dat dan 4%. Denk je dan werkelijk dat dit catastrofaal is? Dat ze zullen verdwijnen? Dat dit een maatschappelijk drama wordt? Denk je dat ze dan ongecontroleerd weer gaan ontwikkelen? Dat de LTV’s zullen oplopen tot astronomische hoogtes? Als je dat opschrijft, dan snap je de pensioen- en de vastgoedwereld niet.